Maak het u makkelijk in de woonkamer

In uw woonkamer wilt u lekker kunnen zitten en ook veilig kunnen rondlopen. Met behulp van de nieuwste technieken kunt u nog comfortabeler wonen. Ingewikkeld? Vaak gaat het met één druk op de knop.

Domotica: luxe, prettig en veilig

Een tablet is niet alleen handig om online te gaan en informatie op te zoeken, u kunt er ook veel dingen in uw huis mee bedienen. Als u het bijvoorbeeld niet prettig vindt om thuis te komen in een donker huis, dan kunt u met uw tablet of mobiele telefoon in één keer alle lichten aan doen. Domotica of huisautomatisering is in veel varianten te vinden en steeds gebruiksvriendelijker. Misschien kent u het al omdat u in huis een slimme thermostaat heeft, waarmee u de temperatuur regelt op afstand of vooraf programmeert. Maar u kunt ook de gordijnen met één druk op knop bedienen. En als u lekker op de bank zit en de deurbel gaat? Dan kunt u op het scherm van uw tablet zien wie er aanbelt en zelfs op afstand de deur openen. Slimme toepassingen die niet alleen prettig en luxe zijn, maar ook kunnen helpen als u wat minder goed ter been bent. Het zijn maar een paar voorbeelden waarmee u het uzelf nog makkelijker maakt in de woonkamer.

Een dementievriendelijke woonkamer

Luxe en comfort zijn prettig, maar als er sprake is van dementie bij u of uw naaste, dan kan al die techniek juist voor veel onrust zorgen. De nieuwste snufjes zijn aan mensen met dementie vaak niet besteed. Dagelijkse handelingen lukken niet meer of gaan minder goed. Slimme thermostaten zijn al snel te ingewikkeld. En apparaten in huis die iemand zelf niet kan bedienen kunnen tot veel frustratie leiden. Om het zo makkelijk mogelijk te maken kan het bij dementie juist heel goed zijn om bekende en vertrouwde apparatuur te gebruiken met zo min mogelijk knoppen en een duidelijk aan-uitknop.

Zorg voor een rustige en overzichtelijk indeling

Probeer in het geval van dementie te zorgen voor een woonkamer die rustig en overzichtelijk is. Houd de looproutes vrij. Als er teveel spullen staan, kan dat onrustig maken en afleiden. Maar het kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties. Vaak is al in een vroeg stadium van dementie het bewegen wat moeilijker dan voorheen. Iemand kan onzeker zijn bij het lopen, het evenwicht is minder goed en het zicht wordt slechter. Als het huis erg vol staat, en er liggen kleedjes en matten, kan dat voor iemand met dementie niet alleen onrustig en onveilig voelen. Ook het risico op vallen is groot. Dat geldt trouwens niet alleen voor mensen met dementie. Losliggende kleden en snoeren zijn sowieso af te raden.

Vragen over wonen, welzijn en zorg? Neem contact op met Wijksaam

Bent u inwoner van de gemeente Wierden en heeft u een vraag over uw eigen woonsituatie? Of heeft u de zorg voor iemand met met dementie en behoefte aan ondersteuning? Hiervoor kunt u terecht bij Wijksaam. Neem voor vragen contact op met Wijksaamcoördinator Anneke Baan of Marieke Huiskes. Zij zoeken samen met u naar een oplossing als u ondersteuning nodig hebt.