Veilig en vertrouwd thuis wonen met dementie

Een dementievriendelijk huis

Ouder worden kan gepaard gaan met vergeetachtigheid of dementie. Veel mensen met (beginnende) dementie wonen gewoon thuis en willen  ook graag thuis blijven wonen. Vaak is dat ook heel goed mogelijk. Een vertrouwde en veilige omgeving is dan extra belangrijk. Kleine aanpassingen in huis kunnen het leven van de dementerende meestal een stuk veiliger én plezieriger maken. Lang zult u wonen biedt tips en adviezen voor een dementievriendelijk huis. Veel tips gaan over het herkenbaar maken en houden van de dagelijkse leefomgeving, het verminderen van risico's en het beperken van prikkels die bij dementie onrust of angst kunnen veroorzaken. De meeste tips kunt u eenvoudig zelf toepassen.

Extra hulp of ondersteuning

Het ziektebeeld dementie kan van mens tot mens erg verschillen. Ook het verloop van de ziekte is bij iedereen anders. Soms heeft u aan tips en adviezen niet genoeg en is praktische hulp of ondersteuning nodig. Voor de dementerende of de mantelzorger. Als u in de gemeente Wierden woont, kunt u voor vragen over extra hulp of ondersteuning terecht bij Wijksaam. Zij zijn hét aanspreekpunt op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Zij adviseren u graag en kunnen u in contact brengen met professionals of organisaties die kunnen bijdragen aan een oplossing voor uw persoonlijke situatie.

Bekijk de folders en tips

In de brochure 'Tips voor comfortabel en veilig wonen met dementie' van Lang zult u wonen leest u hoe mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen en aan welke aanpassingen en veranderingen in huis u kunt overwegen. U ziet wat er zoal mogelijk is en waar anderen voor hebben gekozen. Naast de brochure is er een handig scanboekje. Hiermee kunt u eenvoudig en snel iedere ruimte in huis scannen en bekijken of en waar u extra aandacht aan kunt besteden om het huis dementievriendelijk te maken. U kunt het scanboekje en de brochure vinden op deze site op de pagina brochures.

Alzheimer Trefpunt Wierden

Vijf keer per jaar organiseert het Alzheimer Trefpunt Wierden bijeenkomst voor mensen die met dementie te maken hebben. Op deze avonden komen deskundigen en ervaringsdeskundigen aan het woord. Het Alzheimer Trefpunt organiseert avonden in Wierden en in Enter.  Meer informatie over het Alzheimer Trefpunt in Wierden vindt u op de website van Alzheimer Nederland.