Een slaapkamer die ’s nachts de weg wijst

Probeert u ook altijd zo geruisloos mogelijk het bed uit te sluipen, zodat u niemand wakker maakt? Liefst natuurlijk zonder het licht aan te doen? Heel begrijpelijk, maar niet zonder risico’s. Veel valpartijen gebeuren op die manier. U bent nog slaperig, het is donker en op de route naar het toilet komt u kleedjes tegen en misschien nog rondslingerende sloffen of kleding en voor u het weet komt u ten val. Met automatische verlichting in de slaapkamer die de vloer verlicht, wekt u uw partner niet, maar kunt u veilig en goed verlicht de weg naar het toilet of naar beneden vinden.

Plaats rookmelders op iedere verdieping

Als het gaat om veiligheid, is het ook aan te raden een rookmelder te plaatsen. Dit geldt eigenlijk voor iedere verdieping in huis, maar zeker op de plek waar u slaapt is het belangrijk dat de rookmelder goed hoorbaar is. Is het voor u of iemand in uw omgeving steeds moeilijker om de slaapkamer op de bovenverdieping te bereiken, dan kunt u overwegen een (trap)lift te laten plaatsen. U kunt als u de ruimte heeft de slaapkamer ook naar de begane grond verplaatsen.

Symbolen op deuren, kasten en laden

Heeft u de zorg voor iemand met dementie, biedt dan hulp met kleine aanpassingen in de slaapkamer. Zoals het aanbrengen van symbolen op kasten of laden. Zodat duidelijk is wat zich in de kasten en laden bevindt. Ook het aanbrengen van symbolen op deuren op de bovenverdieping kan behulpzaam zijn als iemand ‘s nachts naar het toilet moet en de weg terug naar de slaapkamer zoekt.

Maak gebruik van verduisteringsrolgordijnen

Het is belangrijk bij dementie om het verschil tussen dag en nacht goed zichtbaar te maken. Door een gebrek aan tijdsbesef wil het dag- en nachtritme nog wel eens verstoord raken. Bedek de ramen overdag niet, maar maak ‘s avonds juist gebruik van verduisteringsrolgordijnen waarmee de slaapkamer echt donker wordt. Zijn er gordijnen in de slaapkamer die bewegen als er raam open staat? Probeer dit zoveel mogelijk te beperken door bijvoorbeeld zwaardere gordijnen te kiezen of een loodveter aan de onderkant. In plooien van gordijnen of drukke patronen kunnen mensen met dementie dingen gaan zien die angst of onrust veroorzaken.

Vragen over wonen, welzijn en zorg? Neem contact op met Wijksaam

Bent u inwoner van de gemeente Wierden en heeft u een vraag over uw eigen woonsituatie? Of heeft u de zorg voor iemand met met dementie en behoefte aan ondersteuning? Hiervoor kunt u terecht bij Wijksaam. Neem voor vragen contact op met Wijksaamcoördinator Anneke Baan of Marieke Huiskes. Zij zoeken samen met u naar een oplossing als u ondersteuning nodig hebt.