Tips voor een veilige toiletruimte

Een ‘zwevend’ wandcloset kan precies op de juiste hoogte worden gemonteerd. Dat zit fijn en uw toilet doet ook nog eens verrassend veel ruimtelijker aan dan met een staande pot. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor ‘zweven’. Heeft u al een zwevend toilet op de juiste hoogte in uw woning? Dan zijn er mogelijk andere tips waarmee u de toiletruimte nog veiliger en comfortabeler kunt maken.

Automatische verlichting

Denk bijvoorbeeld aan automatische verlichting, zodat u ‘s nachts niet hoeft te zoeken naar het toilet. Dat klinkt logisch, maar het zou u verbazen hoeveel mensen ‘s nachts op de tast het toilet zoeken.  De kans dat u onderweg naar het toilet over iets struikelt of door slecht zicht ten val komt, is groot. Wilt u 's nachts het licht niet aandoen omdat u uw partner dan mogelijk wekt? Er is ledverlichting verkrijgbaar met bewegingsmelder waarmee u alleen de vloer verlicht zodra u nadert. Zo ontstaat er een verlichte route naar het toilet.

Plaats radiatoren een stukje hoger

Heeft u verwarming op het toilet en zitten de radiatoren soms in de weg? Kijk dan of de radiatoren hoger geplaatst kunnen worden, dat betekent minder kans op voet- en knieblessures. En als er rolstoelgebruikers in huis zijn, dan geeft het verhogen van radiatoren ook meer ruimte in het toilet. Wordt het moeilijker voor u of één van uw huisgenoten om op te komen van het toilet? Dan kunt u leuningen laten plaatsen. Deze leuningen hoeft u niet per se aan de muur te plaatsen, maar kunt u ook aan het toilet bevestigen. Wie de leuningen nodig heeft, klapt ze naar beneden. 

Bij dementie helpen symbolen

Als iemand in huis dementie heeft, dan kan het zelfs in het eigen huis behoorlijk zoeken en dwalen zijn om het toilet te vinden. Zeker in de hal bevinden zich veel toegangsdeuren en dat kan verwarrend zijn. Plak in zo’n geval een sticker of symbool op de deur van het toilet (en andere toegangsdeuren) waarop het pictogram van een toilet staat. Dit maakt het toilet beter herkenbaar. Verwijder afvalbakken of (was)manden uit het toilet, deze kunnen worden aangezien voor een toilet. Kleine zeepjes, potpourri of luchtverfrissers op het toilet? Deze kunnen voor iets eetbaars worden aangezien. Het is in het geval van dementie ook goed om de toiletdeur van buiten te kunnen openen. Als uw naaste in paniek raakt of onrustig wordt op het toilet, kunt u snel hulp bieden.

Vragen over wonen, welzijn en zorg? Neem contact op met Wijksaam

Bent u inwoner van de gemeente Wierden en heeft u een vraag over uw eigen woonsituatie? Of heeft u de zorg voor iemand met met dementie en behoefte aan ondersteuning? Hiervoor kunt u terecht bij Wijksaam. Neem voor vragen contact op met Wijksaamcoördinator Anneke Baan of Marieke Huiskes. Zij zoeken samen met u naar een oplossing als u ondersteuning nodig hebt.