Een veilige badkamer zonder hindernissen

Ligbaden en douchebakken hebben al heel wat valpartijen veroorzaakt. Vaak in samenspel met een harde, gladde tegelvloer. Wat kunt u doen om uw badkamer veiliger en comfortabeler te maken?

Voorkom uitglijders in uw badkamer

Heeft u nog een ligbad waarin u moet douchen? Of een douchebak met een verhoging? Dan kunt u overwegen om het bad of de douchebak te vervangen voor een inloopdouche zonder hoge randen. Met een inloopdouche vermindert u direct het struikelgevaar en zo’n inloopdouche is nog mooi ook. Heeft u op dit moment nog geen behoefte aan het verbouwen van de badkamer, dan kunt u ook met een paar kleine aanpassingen uw badkamer veiliger en comfortabeler maken.

Kleine en goedkope aanpassingen in uw badkamer

De antislipvoer is dan bijvoorbeeld een slimme investering voor een natte ruimte als de badkamer. En tegenwoordig hoeft u hiervoor niet te hakken en breken. Met een speciale coating kunt u uw bestaande tegels laten behandelen. Hierdoor heeft u snel en zonder veel gedoe een stroeve vloer. Ook met een stevige doucheglijstang die sterk genoeg is om u steun te bieden tijdens het douchen, kunt u valpartijen voorkomen. En als u direct aan de slag wilt met het verwijderen van hindernissen in uw badkamer: neem dan afscheid van uw badmatten. De ervaring leert dat de aanwezigheid van badmatten de oorzaak is van veel valpartijen in de badkamer.

Een dementievriendelijke badkamer

Heeft u of uw naaste dementie? Een veelvoorkomend symptoom is dat mensen met dementie problemen krijgen met hun zicht. Het kan lastig worden om contrast te zien of afstanden goed in te schatten. Een zwarte of donkergrijze badmat wordt soms aangezien voor een gat. Omdat contrasten lastig te zien zijn, kunnen ook lichtknopjes of toiletbrillen moeilijk zichtbaar worden als alles wit is. Met donkere tape kunt u de randen van lichtschakelaars afplakken. En als het toilet en de bril beide wit zijn, overweeg dan een zwarte bril op de witte pot te plaatsen.

Houd rekening met geluiden

Het plotselinge gezoem van een luidruchtige ventilator in de badkamer kan zorgen voor een schrikreactie en angstgevoelens bij mensen met dementie. Probeer daarom zo veel mogelijk geluidsarme apparaten in uw woning te plaatsen. Om uw badkamer dementievriendelijk te maken is het ook goed om te checken of er een thermostaatkraan aanwezig is. Het water zal bij het opendraaien van de kraan niet heter worden dan de ingestelde temperatuur, zo voorkomt u verbrandingsgevaar. Is de dementie in een vergevorderd stadium, houd er dan rekening mee dat iemand met dementie ook kan schrikken van zijn of haar eigen spiegelbeeld. U kunt de spiegel op de badkamer dan verwijderen of afdekken.

Vragen over wonen, welzijn en zorg? Neem contact op met Wijksaam

Bent u inwoner van de gemeente Wierden en heeft u een vraag over uw eigen woonsituatie? Of heeft u de zorg voor iemand met met dementie en behoefte aan ondersteuning? Hiervoor kunt u terecht bij Wijksaam. Neem voor vragen contact op met Wijksaamcoördinator Anneke Baan of Marieke Huiskes. Zij zoeken samen met u naar een oplossing als u ondersteuning nodig hebt.