In de hal kan het vaak een stuk handiger

Een postopvangbakje direct onder de gleuf in de voordeur, zodat u niet meer hoeft te bukken. Of een elektronische deurspion die u in de woonkamer laat zien wie er aanbelt. In de hal kan het vaak een stuk handiger.

De eerste drempels die u tegenkomt

Als u denkt aan veiliger en comfortabeler wonen, dan denkt u in eerste instantie misschien niet aan uw hal. Tot u met een kinderwagen, een rollator of rolstoel binnenkomt in de hal. Als er hoge drempels zijn, komt u deze als eerste tegen. Zeker bij de voordeur van woningen zijn er nog altijd voordeurdrempels te vinden met een flink hoogteverschil. Is dat hoogteverschil meer dan 2 centimeter dan kunt u overwegen drempelhulpen te plaatsen. Ook kunt u de stoep laten ophogen.

Voorkom uitglijders op de trap

In de hal bevindt zich ook vaak de trap, en de trap is samen met de badkamer de plek waar in woningen de meeste valpartijen voorkomen. Een tweede trapleuning is voor ieders veiligheid, jong en oud, verstandig. Dat geldt ook voor speciale antisliptreden als u een gladde houten trap heeft. Check ook of u voldoende licht heeft als u de trap op- en afgaat. Ook al kent u de weg in uw eigen huis, als u zich verstapt omdat u slecht zicht heeft, kan een valpartij van de trap vervelende gevolgen hebben. Met goede verlichting kunt u dat simpel voorkomen. Probeer niet te veel meubels en voorwerpen onder de trap in de hal te zetten. Als u onverhoopt toch valt, dan wilt u voorkomen dat u landt op scherpe voorwerpen die direct onder de trap staan.

Dementie? Verwijder zwarte matten

Heeft u een deurmat in de hal liggen bij binnenkomst? Zorg ervoor dat de mat een antislipmat is en als u het echt veilig wilt houden, zorg er dan voor dat de deurmat verzonken ligt, zodat deze niet kan verschuiven. Is er sprake van dementie, vermijd dan zwarte deurmatten. Veel mensen met dementie zien zo’n zwarte deurmat aan voor een gat in de vloer. Wees bij dementie ook voorzichtig met foto’s en posters aan de wanden in het trapgat. Dit kan zo veel afleiding veroorzaken dat er geen aandacht is voor de trap, met alle risico’s van dien. In de hal bevindt zich ook de voordeur. Het zien van die voordeur kan mensen met dementie aanmoedigen om een spontane wandeling te maken. Wilt u dit voorkomen dan kunt u een gordijn voor de voordeur hangen.

 

Vragen over wonen, welzijn en zorg? Neem contact op met Wijksaam

Bent u inwoner van de gemeente Wierden en heeft u een vraag over uw eigen woonsituatie? Of heeft u de zorg voor iemand met met dementie en behoefte aan ondersteuning? Hiervoor kunt u terecht bij Wijksaam. Neem voor vragen contact op met Wijksaamcoördinator Anneke Baan of Marieke Huiskes. Zij zoeken samen met u naar een oplossing als u ondersteuning nodig hebt.