De dementievriendelijke 3D-woning van Lang zult u wonen

Als er sprake is van dementie, waar moet u dan rekening mee houden in uw woonsituatie? Lang zult u wonen heeft een dementievriendelijke 3D-woning ontwikkeld. In de digitale modelwoning is te zien hoe mensen met dementie hun woning zo veilig en comfortabel mogelijk kunnen inrichten.

70% van mensen met dementie woont nog thuis

Uit cijfers van Alzheimer Nederland blijkt dat op dit moment 270.000 mensen dementie hebben, 70% van die mensen woont nog gewoon thuis. “Het verpleeg- en verzorgingshuis is ook met de diagnose dementie al lang geen vanzelfsprekend meer. Door de vergrijzing gaat het aantal mensen dat zelfstandig thuis blijft wonen met dementie de komende jaren ook nog eens flink toenemen”, schetst Maria Walters van Lang zult u wonen. “Het is niet alleen belangrijk voor mensen met dementie, maar ook voor de vele mantelzorgers, dat de woonomgeving veilig is en tegelijkertijd ook prettig en vertrouwd blijft voelen."

Thuis maken de kleine dingen een groot verschil

In de digitale modelwoning is te zien hoe een woning met relatief kleine aanpassingen niet alleen veiliger, maar ook prettiger is te maken voor mensen met dementie. “Het zijn vaak de kleine dingen die een groot verschil maken”, volgens Walters. “In een kleed of gordijnen met drukke motieven kunnen dementiepatiënten dingen gaan zien waar ze angstig van worden. En geavanceerde apparatuur zoals een digitale thermostaat wordt niet altijd meer herkend. Mensen kunnen hierdoor gefrustreerd raken, boos of bang worden en zich ontheemd gaan voelen in hun eigen huis.” De modelwoning is één van de manieren waarop Lang zult u wonen de kennis wil vergroten over het wonen met dementie. De 3D-woning geeft mensen praktische tips en adviezen die ze direct in hun eigen omgeving kunnen toepassen.

Aandacht voor brandveiligheid

Ook brandveiligheid is een belangrijk thema in de dementievriendelijke modelwoning. “Iemand die gewend was vroeger water te koken met een fluitketel kan per ongeluk de waterkoker op het gasfornuis zetten. Rookmelders zijn uiteraard aan te bevelen, maar beter is het nog om dit soort gevaarlijke situaties te vermijden door op tijd maatregelen te treffen.” Maria Walters benadrukt dat dementie bij iedereen anders verloopt, maar dat het zeker geen kwaad kan om met een kritische blik door het eigen huis te lopen. “In de modelwoning hebben we samen met ergotherapeuten per ruimte algemene tips en adviezen in kaart gebracht.”

Langer thuis met dementie

De dementievriendelijke modelwoning maakt deel uit van de campagne Lang zult u wonen met dementie Een onderdeel van de algemene bewustwordingscampagne Lang zult u wonen die mensen aanzet op tijd aan de slag te gaan met verbeteren van de veiligheid en het comfort in hun woning.

Vragen over wonen, welzijn en zorg? Neem contact op met Wijksaam

Bent u inwoner van de gemeente Wierden en heeft u een vraag over uw eigen woonsituatie? Of heeft u de zorg voor iemand met met dementie en behoefte aan ondersteuning? Hiervoor kunt u terecht bij Wijksaam. Neem voor vragen contact op met Wijksaamcoördinator Anneke Baan of Marieke Huiskes. Zij zoeken samen met u naar een oplossing als u ondersteuning nodig hebt.